Rail Nation în istorie

 • Partea 1  Prolog:


  Aspectul hangarului a fost complet revizuit și reflectă acum fiecare epocă. Dorim să profităm de această ocazie pentru a-ți oferi câteva detalii despre istoria fascinantă a locomotivei.


  Poftim la bord!


  Ai grijă la trepte. Înaintează pe culoarul din stânga. Pe partea dreaptă se află ușa cabinei tale. Intră în cabină, depozitează-ți bagajele și ia loc. E timpul să te relaxezi. Acum, lasă-te pe spate, odihnește-ți capul pe pernă, întinde-ți picioarele, pune-ți brațele pe cotiere și aruncă o privire pe fereastră. Acum vom începe călătoria noastră Rail Nation prin istorie.  Epoca 1:


  Între 1825 și 1925


  Se înnoptează, însă nu e întuneric. Lumina de la fabrici încă mai strălucește și nori mari de fum se ridică peste oraș. Industrializarea va schimba omenirea pentru totdeauna.


  În nord-estul Angliei, între Stockton și Darlington, primul transport de pasageri are loc în 1825, cu locomotiva numită „No. 1”, pe calea ferată inițiată de Edward Pease. Aproape de șine, grupuri de oameni se minunează și aplaudă în timp ce se face istorie.


  Într-un alt colț al lumii, mii de oameni se îndreaptă spre râuri pentru a-și încerca norocul în minele de aur descoperite recent. Goana după aur din secolul al XIX-lea a cuprins Statele Unite în totalitate.


  DeWitt Clinton este prima locomotivă americană cu rută programată, care intră în serviciu în 1831 și călătorește între Albany și Schenectady cu viteza extraordinară de 50 km/h. Pasagerii stau atât în vagoane de tip trăsură, cât și deasupra acestora - o tendință care nu supraviețuiește mult timp ca urmare a dezvoltării locomotivelor cu aburi. În același an, prima linie de pe continentul european, Saint-Étienne – Lyon, se deschide în Franța.


  În Belgia, prima locomotivă cu aburi intră în serviciu între Bruxelles și Mechelen în 1835. La scurt timp, este construită o rețea feroviară națională, care până la mijlocul secolului al XIX-lea este considerată cea mai densă rețea feroviară de pe continent. În același timp, este construită și locomotiva noastră cea mai veche - Eagle.  În urma războiului civil american, industria feroviară devine a doua cea mai mare industrie din America. Oameni ca Edward Henry Harriman sau Cornelius Vanderbilt devin magnați feroviari. Una dintre cele mai răspândite locomotive din această perioadă este USARA 0-6-0.
  Epoca a 2-a:


  Între 1920 și 1950


  Secolul al XX-lea începe cu o lovitură teribilă: Primul Război Mondial devastează întregi națiuni și schimbă în mod semnificativ cursul istoriei.


  Reconstrucția afectează și căile ferate. La fel ca orașele, nevoia de transport, precum și locomotivele cu aburi, cresc. Drept urmare, hangarul se adaptează: grinzile din lemn fac loc grinzilor moderne de oțel.


  În 1938, locomotiva Mallard din seria de producție LNER-Class A4 stabilește un record de viteză pentru locomotivele cu aburi, care rămâne neînvins până în zilele noastre: 201.2 km/h.  Însă, înainte ca umanitatea să-și revină după Primul Război Mondial, izbucnește cel de-al Doilea Război Mondial. Trenurile Europei sunt din nou folosite în război.


  Istoria locomotivelor se dezvoltă mai pozitiv în altă parte. În 1942, PRR-Class T1 devine una dintre cele mai puternice și rapide locomotive cu aburi din lume.

  Lucrurile se dezvoltă și la sud de Ecuator. Locomotivele din clasa NSWGR AD60 transportă în principal cărbune și minereuri pe teritoriul Australiei și, în 1952, sunt cele mai grele locomotive cu aburi din emisfera sudică.


  În ciuda tuturor evenimentelor, succesul locomotivei devine de neoprit pe măsură ce ne apropiem de epoca următoare.


  logo.png


  Moderatorii lucrează pe bază de voluntariat şi, prin urmare, nu sunt disponibili 24 de ore pe zi.

 • Partea a 2-a  Ține-te bine, accelerăm! Observi pe geam cum pădurile și câmpurile încep să treacă mai repede. Orașele mai mici se zăresc tot mai des. În ciuda vitezei sporite, în cabina ta se face din ce în ce mai liniște. Călătoria Rail Nation continuă.  Epoca a 3-a:

  Între 1945 și 1970


  Peisajul este din nou strălucitor. Au loc schimbări. Acest lucru afectează, de asemenea, locomotiva, deoarece vechile locomotive cu aburi sunt acum înlocuite cu locomotive diesel moderne. Această evoluție este reflectată în mod clar și în hangarul nostru. Luminatoarele moderne permit locomotivelor să strălucească într-o lumină puternică.
  Echipa germană, campioană mondială la fotbal în 1954, călătorește spre casă cu un tren dotat de un motor diesel VT 08 din seria DB.
  Țările din Europa se apropie una de alta în 1957, atunci când se creează o serie de servicii feroviare noi, printre care se numără Trans-Europe Express. Mulți turiști și călători de afaceri se pot deplasa prin Europa cu trenuri exclusive de primă clasă.

  În același timp, locomotiva ALCO RS-3 cucerește un întreg continent, și anume America. În 1950, locomotivele Companiei Americane de Locomotive (ALCO) leagă Canada, SUA, Mexic și Brazilia.  Și, în timp ce primul om pune piciorul pe Lună în 1969, inginerii francezi încep să dezvolte un tren experimental aerodinamic cu numele TGV, care va afecta considerabil traficul feroviar în viitor.  Epoca a 4-a:

  Între 1970 și 1990


  Pe măsură ce progresul tehnologic înregistrează un ritm de creștere considerabil, locomotivele sunt, de asemenea, afectate. Locomotive diesel puternice pot fi găsite lângă locomotive diesel-electrice de ultima generație. Hangarul crește în fiecare direcție, pentru a face loc nenumăratelor vehicule.


  Atenție, urmează o curbă! Cu toate acestea, în loc să fii tras de pe scaun, în timp ce bagajele zboară prin cabină, totul rămâne la locul său, în siguranță. Peisajul din afara ferestrei pare puțin înclinat.


  Una dintre primele locomotive care utilizează tehnologia de înclinare este UAC Turbotrain din 1968. Locomotiva aerodinamică își menține ritmul înalt chiar și în curbe și transportă pasagerii din SUA și Canada până la destinație la viteza fulgerului.
  Cu uimitorul motor de 6000 CP, GE AC6000CW din 1995 este una dintre cele mai puternice locomotive diesel de tip single-unit din lume. Aceasta încă mai rulează pe șinele din întreaga lume.


  Locomotiva EMD JT42CWR este mai bine cunoscută jucătorilor din Rail Nation ca Poseidon. Între 1998 și 2016, un impresionant număr de 651 locomotive de acest tip sunt construite și expediate în întreaga Europă. Această locomotivă încă mai este folosită și astăzi.  Rapidă și stabilă, locomotiva noastră călătorește pe urmele istoriei.


  Următoarea oprire: lumea de astăzi!


  logo.png


  Moderatorii lucrează pe bază de voluntariat şi, prin urmare, nu sunt disponibili 24 de ore pe zi.

 • Partea a 3-a  Epoca a 5-a:

  Între 1919 și 2013


  Deodată, e liniște. Numai vederea de afară îți spune că încă mai călătorești. Peisajul zboară cu viteză mare. Scaunul tău e mai confortabil ca niciodată. Bine ai venit în lumea modernă!
  Locomotivele sunt acum alimentate cu electricitate și par a fi capodopere tehnologice. Zgârie-nori se înalță deasupra gării noastre. Arhitectura e dominată de sticlă.
  Dar mai întâi, să ne întoarcem la anii '50, în care pot fi urmărite fundamentele importante ale locomotivei moderne. În 1955, seria de producție franceză SNCF BB 9004 stabilește un record mondial de viteză pentru vehiculele feroviare - 331 km/h - o viteză cu adevărat incredibilă la acel moment.  Seria de producție BB 7200 a fost construită tot în Franța până în 1985. Partea frontală, concepută de designerul Paul Arzens, i-a adus locomotivei porecla „Nez Cassé”, care se traduce ca „Nas Turtit”.  Una dintre cele mai distinctive serii de producție din Rail Nation o reprezintă perechea de Crocodili, care au fost construiți începând cu anul 1919 și care au rămas în serviciu regulat până în anii 1980. Seria Ce 6/8, Crocodilul original, a fost proiectată preponderent în Elveția, pentru a transporta încărcătură grea pe calea ferată Gotthard.
  „Crocodiul german”, prezentat ca serie de producție pentru locomotiva Leviathan în Rail Nation, rămâne în activitate până în anii 1990, ulterior fiind scoasă din funcțiune de către toate companiile feroviare. Cu toate acestea, locomotivele păstrate încă mai serversc ca un magazin de piese de schimb, sau ca exponate de muzeu.
  O altă locomotivă atractivă din această perioadă este TGV Sud-Est cu vopseaua sa distinctivă portocalie. Trenul de mare viteză din prima generație a seriei TGV a fost utilizat în principal pe ruta dintre Paris și Lyon, înainte de a fi scos din funcțiune în 2013.
  Epoca a 6-a:

  Între 1994 și prezent


  Intrăm într-un tunel. Ia o gură din băutura ta caldă și lasă-te pe spate. Lumina puternică te orbește pentru un moment atunci când trenul iese din tunel, dar mai apoi vezi noul peisaj. Călătorești printr-un mega-oraș uriaș. La stânga și la dreapta vezi clădiri cu design aproape futuristic. Ai ajuns în epoca finală în Rail Nation.
  Modelul Bombardier Traxx este dezvoltat chiar de la începutul secolului XXI și este activ în prezent în 17 țări diferite. Seria 145er a fost, de asemenea, văzută în Rail Nation.  În plus, prima locomotivă chinezească din Rail Nation poate fi regăsită aici cu numele de China Railways HXD22, aceasta fiind proiectată pe baza modelului francez Alstom Prima.
  Cele mai uimitoare modele ale acestei epoci moderne se regăsesc printre trenurile și locomotivele de pasageri. Epoca începe cu Pendolino, locomotiva-emblemă a asociației feroviare poloneze PKP. Aceasta este fabricată de compania franceză Alstom. În 2014, PKP introduce ultima generație a locomotivei. Din păcate, trenul nu poate să-și folosească pe deplin puterea în Polonia, deoarece acolo viteza este limitată la 200 km/h.  Modelul Sapsan, folosit în Rusia, este construit de compania germană Siemens și se bazează pe modelul ICE 3 al Deutsche Bahn. Trenul este adaptat la gabaritul rusesc și la condițiile climatice particulare din regiune.  Locomotiva Shinkansen este o evoluție a trenului experimental FASTECH 360 din 2005. Atât prototipul, cât și seria, au un design aerodinamic care împiedică în mod special efectele pistonului în tuneluri.  În cele din urmă, trenul tău încetinește și intră în gară. Te ridici în picioare, îți întinzi brațele și picioarele și părăsești cabina.


  Sperăm că ți-a plăcut plimbarea și că ești la fel de încântat ca noi să vezi unde ne va duce viitorul locomotivei.


  logo.png


  Moderatorii lucrează pe bază de voluntariat şi, prin urmare, nu sunt disponibili 24 de ore pe zi.