🚉 Master of Engines

  • US01 Crankshaft


    Even in basic state, Boar is best!


    Rhinoceros = 140 seconds round trip. Need 9 trips total. Total time = 21 minutes


    Falcon = 164 seconds round trip. Need 7 trips total. Total time = 19 minutes 8 seconds


    Boar = 188 seconds round trip. Need 5 trips total. Total time = 15 minutes 40 seconds

  • -notes:

    ceil(x) means x is rounded up. for example, ceil(1,5) = 2

    floor(x) is like ceil but rounded down instead, so floor(1,5) = 1

    acc means acceleration

    spd means speed

    a few extra (mathematically unnessesary) brackets are used in calculations to improve reading.



    -trains:

    rhino:

    3 waggons, 14 acc, 130 spd


    falcon:

    4 waggons, 3 acc, 160 spd


    boar(base):

    5 waggons, 6 acc, 95 spd



    -facts:

    100% durability at all times

    25t comp amount

    wait time == 20s

    2km drive distance (1 trip), so 2000 meter

    train speed is running in km/h and a train driving 36km/h is doing 10m in 1 second

    >> 3,6 units == 1 meter, which means 2000 meter == 7200 units.



    --optional math: 2000 units of distance--


    --math stuff for 2 km (7200 units) distance--

    this is a lot easier than the 2000 units because all trains are fully accelerated here.


    rhino:

    acceleration period = 9 (floor(130/14))

    distance is ((9*14+14)/2)*9 = 630

    630+130x = 7200 | | -630

    130x=6570 | | /130

    x = 50,5385 plus 9s acceleration period >> 59,5385

    ceil(59,5385 *2+20) = 140

    ceil(25/3) = 9

    9*140 = 1260

    >> rhino takes 1260s or 21 minutes


    falcon:

    4 waggons, 3 acc, 160 spd

    acceleration period == 53s (floor(160/3))

    distance is ((53*3+3)/2)*53 = 4293

    4293+160x = 7200 | | -4293

    160x = 2907 | | /160

    x = 18,1688 plus 53s acceleration period >> 71,1688

    ceil(71,1688*2+20) = 163

    ceil(25/4) = 7

    7*163 = 1141

    >> falcon takes 1141s or 19 minutes and 1 second


    boar:

    5 waggons, 6 acc, 95 spd

    15s acceleration period (trivial, 90/6 = 15)

    ((15*6+6)/2)*15 = 720

    720+95x = 7200 | | -720

    95x = 6480 | | /95

    x = 68,2105.

    >> 83,2105 (with the acceleration period of 15s)

    ceil(83,2105*2+20) = 187

    ceil(25/5) = 5

    5*187 = 935

    boar will take 935s or 15minutes 35s.


    ________

    "Which one will deliver the needed amount of goods fastest?"

    the "Basic Boar (no upgrades)"



    amaiyah, us102 (grand central)

    The post was edited 1 time, last by Amaiyah: adding stuff ().

  • Fastest: Wild Boar

    World: COM03 Smoke Chamber

    Train properties:

    Let's calculate the time of schedule (1 cycle)

    Where:

    a=Acc/3.6 -- acceleration

    v =Speed/3.6 -- max speed

    Ta=v/a -- time to reach max speed

    Sa=a*Ta*Ta/2 -- acceleration distance

    Sc=2000-Sa -- distance traveled at maximum speed

    Tc=Sc/v -- time traveled at maximum speed

    T=Ta+Tc -- total time 1-way

    Tcycle=2*T+20 -- time to travel 2 ways plus wait time


    Total time:

    Where:

    C=25/traction -- expected cycles (fraction)

    C1 = round up C -- expected full cycles

    C2 = C1-1 -- expected full cycles (if the train delivers immediately after the start of the race)

    'Total time 1'=C1*Tcycle

    'Total time 2'=C2*Tcycle

    The best train can be determined by 'Total time 1' or 'Total time 2'.

    In this task, in both cases, the Wild Boar is better.

  • railnationenginecompare.htm?en&pro#trough-schedule-bar



    Tractive Force

    Rhinoceros 3 # 25/3=8,33=9

    Falcon 4 # 25/4=6,25=7

    Boar 5 # 25/5=5


    Seconds trough schedule # Schedule 1 [wt 00:20] 1 + 1 # 1x = 2000m

    Name Seconds trough schedule

    Rhinoceros [14/130] 140.05*9=1260 sek to finish

    Falcon [3/160] 163.33*7=1143 sek to finish

    Boar [6/95] 187.41*5=937 sek to finish


    The winner is:

    Boar [5/6/95] 187.41*5=937 sek to finish


    I don't want a reward!

  • falcon time to top speed 53.3 s - distance covered 1.18 - time to cover remaining dist 18.33 giving one way trip 71.66 s + 20 s wait + return 71.66, 7 trips required = 1143.3s


    rhino time to top speed 9.3 s - distance covered 0.17 - time to cover remaining dist 50.7 giving one way trip 60.0 s + 20 s wait + return 60.0, 9 trips required = 1260.5s


    boar time to top speed 15.8 s - distance covered 0.2 - time to cover remaining dist 67.9 giving one way trip 83.7 s + 20 s wait + return 83.7, 5 trips required = 937.1s


    COM101 Rocky Mountains

  • If the train don't have to wait for first load, the calculation is as follow, if it have to wait just add 20 sec to all results.


    Falcon will deliver 28t wait for 120 sec and drive 26 km, that totals 1.051,666 sec,

    Boar will deliver 25t wait for 80 sec and drive 18 km, that totals 1.168,180 sec,

    Rhinoceros will deliver 27t wait for 160 sec and drive 34 km, that totals 1.170,607 sec,


    Result: I'll pick the Falcon.


    Regards

    Michael Kirch Thomsen

    aka: Hobbyisten, Comm 202, Loch Ness

  • Gameworld: COM203 Tower Bridge (SOE2x)

    The world just finished EG, hopefully the prize could be sent to the world after restart


    The answer is Boar


    And the calculation process is provided in the following google excel, the formula used and meaning of each field should be clear from the section header.


    https://docs.google.com/spreadsheets/d/17kmsntwirmtrui7jeoikibhy-ls-6zek1bybfydh0_y/edit#gid=0


    It assumes, like in real game play, you could time the train so it makes the first delivery right after the competition starts. Although the answer is still the same even if that trick is not used (i.e. the train only starts from city after compeititon starts) and each train requires one more travel to finish the competition.

  • Falcon will be the best. Falcon need 36,5 sec for 2000 m, so 1 transport last 93 sec. As it need 7 times for delivery of 25 tons total time will be 594,5 sec. Falcon has go 6 times full route and seventh time only need 36,5 sec.


    Rino need to go 9 times and need 47,9 sec for 2000 m. It is automatically worse than Falcon.


    Boar need 63,2 sec for 2000 m. As Boar need to go 5 times total time is 648,8 sec : 9x63,2+4x20 sec.